Звіти учнів

                   Стажування студента Заболотненського ВПУ №31  Бойка Віктора

Моє стажування тривало в період з 16.07.2015 до 16.10.2015,та проходило воно в селі Монлор-Берне (Monlaur-Bernet) на півдні Франції в департаменті Жер (Gers) в регіоні Південь Піренеї (Midi Pyrennees). Це курортний регіон,так як знаходитьсь він на підніжжі гір «Піренеї».

бв1

Столиця регіону – Тулуза. Місцеві французи звикли називати своє місто Тулузу – рожевим містом . І , якщо відпочивати і придивитися до цього міста, то це насправді старі квартали міста , які побудовані з місцевої цегли знезвичайним червонуватим відтінком. У цьому місті змішався запах кави з приємним запахом шоколаду і фіалок з ближніх кондитерських . Фіалковий фестиваль тут, у цьому місті , проходить щорічно в лютому місяці . І хоча триває він лише декілька днів , але його аромат зберігається протягом усього року. Фіалками прекрасно пахнуть тут і французькі парфуми , Фіалки звикли додавати тут і в шоколад , а також в цьому місті цікаво придбати і зацукровані фіалки. Хоча тутешні товари не з дешевих , але вони всі дуже смачні. Адже вся французька їжа для місцевих жителів і гостей міста являє собою одне задоволення , а вже самими стравами тут насолоджується кожна людина . І якщо хто-небудь запрошений до француза на обід , то стіл до приходу гостя ( або гостей) буде вже повністю готовий – сервірований , але страв в той же час зазвичай на столі можна побачити три – це салат , гаряче і десерт. Звичайно , ще до їжі тут часто пропонують аперитив. А ось десерт тут вважається окремою стравою і ні чай , ні кава до десерту тут не годиться. Чай у французів пити майже не прийнято , а на завершення трапези подають зазвичай тут каву .

Цікавий факт:

– Французи за столом тости не вимовляють , а цокаються вони тільки лише в особливих випадках. Приміром , коли представляють за столом незнайомця або дуже важливого гостя .

Рідкістю на столі і у вживанні у французів є і молочні продукти , винятком є тільки відомі на весь світ французькі сири , які продають у спеціальних магазинах . А самі страви з сирами подають зазвичай перед подачею десертів , до них же прийнято подавати мед , зелень , виноград , джеми.

бв2

Особливу увагу тут приділено ринкам , причому сільським . Тут як самі продавці , так і покупці часто зупиняються просто поговорити , до речі , сенс такої « балаканини » тут кожен зможе вгадати , якщо вловити , хоча б кілька слів з бесіди , а точніше погляд і руки мовця , навіть і зовсім не розуміючи французької мови . Адже французи « говорять» своїми посмішками і руками (в основному) .

 

Знайомство з сім’єю.

Сімя в якій я проходив стажування досить велика. Фермера звати Серж, йому 57 років, фермерством він займається ще зі студентських років,продовжує справу свого батька Жан-Люка,який також майже все своє життя присвятив фермерству. Його жінка Домініка,їй 52 роки вона теж непогано справляється господарством,постійно допомагає своєму чоловікові,відмінно водить машину,трактор,та інші засоби пересування. В сім’ї є двоє дітей,вони вже дорослі. Старший Сіріль,йому 25 років ,він працює у сфері комерції,молодший син Фабієн -21 рік,працює перукарем-стилістом.

Також свою допомогу сімї надають батьки Домініки, Клод та Мадіна, їм по 75 років але вони все ще успішно пораються по господарству,мають 2 га. землі, домашню птицю та 4-ох ослів.

Загалом сім’я дуже добра та привітна,і ми одразу ж знайшли спільну мову.

Будинок їхній 2-х поверховий, з великим подвір’ям та заднім двором, також є ігровий майданчик де можна було весело провести час після роботи

бв3

Знайомство з господарством.

Сімя займається вирощуванням с\г культур,таких як

соняшник,соя,кукурудза та спаржа. Також сімя працює на підприємця , який займається вирощуванням ВРХ,а саме: корів та телят.

Ферма знаходиться за 300м від будинку,на фермі знаходяться 2 великих споруди,в яких знаходиться по 200 великих телят :

бв4

Сімя також має 250 га. землі,на яких вирощують сою та кукурудзу. Для праці на полі на господарстві є 4 трактори :

бв5

Робочий час .

Кожного ранку я ходив до телят,роздавав їм сіно та перемелену сою,раз у тиждень ім. робились щеплення,3 рази на тиждень я стелив їм солому, та повністю,за допомогою трактора,вичищав хліви. Потім я йшов до корів. З коровами робота була такою ж. Весь основний час займала робота в полі, майже кожного дня з обіду до вечора ми з фермером працювали в полі,так як моє стажування проходило в літній період,і саме розпочались жнива,ми займались збором тюків,загалом нами було зібрано більше 1000 тюків менш ніж за 2 тижні. З осінню наступила пора збирати урожай з сої.

Соя займала найбільшу частину земель фермера,а саме 120 га.

Сою він вирощує для подальшого продажу.

бв6

Для корму ішло 20 га. сої . Також часто приходилось робити в майстерні,ремонтувати трактори,а ламались вони часто, також робились нові огородження для хлівів, і багато чого іншого.

Час відпочинку.

Відпочивав я 2 дні на тиждень,і це були постійні поїздки на Піренеї,в Іспанію,походи в супермаркети,поїздки на спортивні матчі.

Найбільше мені подобались поїздки на океан,це було просто казково.

Також незабутніми були походи в гори і прекрасно проведений час з сім’єю яка за цих три місяці майже стала рідною для мене .

бв7

Інколи хотілось просто відпочинку в дома.

А фермер,він любить займатись стендовою стрільбою,і ми з ним майже кожного тижня їздили на любительські змагання.

бв8

Мої враження .

Загалом стажування мені дуже сподобалось, я підвищив свої навики поводження з ВРХ та праці з великою с\г технікою.

І знову ж таки переконався що французи це дуже добрі та чуйні люди, вони дуже люблять працювати. Праця це для них все.

І взагалі сама країна дуже красива,можна сказати «Країна-курорт» .

З нетерпінням чекатиму наступної поїздки.

бв9

 

Стажування студентки Заболотненського ВПУ №31 Чалої Тамари

 

Франція –земля романтики і краси, культури і стилю. Тут любов, вино і мода перетворилися на релігію, якій поклоняються не лише французи. Варто лише один раз побувати у Франції і назавжди стаєш відданим шанувальником країни, де засніжені гори межують з блакитними берегами, а нескінченні виноградники -з містами.

Для багатьох іноземців вся Франція зводиться до сувенірної крамнички на Монматрі, Ейфелевої вежі ,пари поштівок із зображеннями Парижа, сувенірного горнятка з Тріумфальною аркою, пляшками вишуканого вина, багатого вибору сирів та парфумами «Шанель №5». Для багатьох вона є експортером галантереї, одягу, алкоголю чи парфумів, а для обраних -вона експортує ставлення до життя.

Французи кажуть, що життя треба любити, а себе- поважати. Франція – країна, яка втілює красу та розкіш, вишуканий смак та історичну спадщину багатьох епох, загадкову чарівність старовини та молодість сучасних поколінь. Своєю передбачуваною очевидністю, фальшивою бездумною відкритістю ця країна здатна ввести у глибоку задуму людину, яка приймає швидкі рішення.

Варто пам′ятати, що Франція – країна, яка подарувала світу багато прекрасних творінь мистецтва , моду, шампанське, коньяк та парфуми. Батьківщина Наполеона та Едіт Піаф, мушкетерів та трубадурів, великих ідей та вишуканої кухні. У Франції людина вперше відірвалася від землі і полетіла на повітряній кулі, з′явився перший кінофільм братів Люм′єр, піднялися до неба перші готичні собори. Весь світ намагається наслідувати Францію, вона ж не бажає наслідувати нікого.

Моє стажування проход1ило в регіоні Auvergne у Clermont – Ferrand в містечку Herisson. І це дуже мальовнича місцевість, що славиться своїм вином та неперевершенним смаком сиру.

В самому містечку багато старовинних домівок, католицьких соборів.

Там відчуваєш себе в епоху Середньовіччя!

Дійсно, вражень у мене багато. Хочеться такими емоціями поділитись. Але потрібно розповісти про моє стажування. Воно проходило майже три місяці: з 05. 05.2015 по 02.08.2015.

Головною метою мого стажування було вдосконалення та поглиблення французької мови, здобуття навичок спілкування з клієнтами в ресторані Ferme Auberge та ознайомлення з роботою ферми овець, телят та молодняка корів. 2

Сім′я Бенардів, в якій я проходила стажуванн, мешкає в селі Herisson 03190 La Queccoule. Людовіку Бенард 57 років , а його жінці Вівьян Бенард -59 років. Мають дві доньки – Крістель на пів ставки працює у своїй сім′ї, а менша, Каролін, студентка. Сім′я займається вирощуванням м′ясних корів, овець і має свій особистий ресторан. Землі для посівів і для пасовищ становлять 94 га, а також 2 га лісосмуги для постійної заготівлі дров 80 га, це їхні особисті землі, всі решта- беруть в оренду з щорічною платнею.

Ferme – Auberge – це постійний двір, у Франції спеціалізується як ресторан. 51% продуктів виготовляють самі та закупляють в інших фермерів (м′ясо фрукти, овочі, сир), інші 49% закуповують у супермаркетах, базарах   ( приправи, фруктові соки, алкогольні напої). Продукти, які виготовляють самі, приносять великий прибуток фермі.

Специфіка моєї роботи полягала в реєстрації попередніх замовлень клієнтів, які, телефонувавши в ресторан, обирали перелік страв, закусок та напої і визначали дату і час відвідування. Мій робочий день розпочинався в 08:30 ранку . В мої обов′язки входило:

–        прибирання зали; 3

–        сервірування столів;

–        допомога в приготуванні страв ;

–        подача страв відвідувачам ;

–        миття посуду;

–        заготівля необхідних продуктів для ресторану

4         Робота, яку я виконувала на фермі:

–        Розкидала сіно коровам та вівцям ;

–        Переганяли корів і вівців з хліва на пасовища

–        Перевозили дерть зі складу на пасовища

–        Косили траву на полі

–        Відвозили корови на бойню тварин

–        Візит на ферму, де виготовляють сир

–      Візит до винного підприємства для закупки вина

–        Обгороджували пасовища для тварин

У вільний час від роботи господарі відвозили на різні фестивалі, концерти. Що було дуже цікавим та захоплюючим. 5

Мені пощастило побувати на фестивалі музики.

Цей фестиваль неймовірний музиканти з різник куточків світу проводять концерти на відкритому повітрі в парках, скверах і на площах.

В той же час французи можуть насолодитися вишуканою музикою від джазу до класичної музики.   6

Куштувати різні страви.

Отже, можу сказати, що спогадів та вражень у мене залишилось дуже багато.

Завдяки цьому стажуванні я відкрила для себе масу нових, цікавих речей; покращила рівень французької мови, адже коли завжди і всюди чуєш мову та спілкуєшся нею, як не крути, а знати і розуміти ти її вже можеш.

Я вдячна училищі, що надали мені змогу пройти стажування у Франції, де я змогла опанувати свої думки, щодо подальшого мого життя.